Vajon mi alapján vegyek szalagfűrészlapot ha épp most vettem egy új szalagfűrész gépet?

Vajon mi alapján vegyek szalagfűrészlapot ha épp most vettem egy új szalagfűrész gépet?

Tapasztalataink alapján egyre többen vásárolnak otthonra kisebb-nagyobb méretű szalagfűrész gépeket. Szerencsés esetben ezt új gép vásárlása esetén meg lehet tudni a használati utasításból.

Használt gép esetén már egészen más a helyzet. Ha ott van aki dolgozott a gépen és tud segítséget nyújtani vagy már csak egy kereskedésben áll a gép vagy megörökölte egy rokontól ismerőstől.A gép vásárlásának az öröme hamar ürömmé változik, ha akárhogy próbálkozik az ember fia mindig valami baj lesz. Elszakad a lap, nem vág, hamar berepedezik, üt a lap, olyan hangja van a gépnek mintha azonnal szét akarna esni vagy csak egyszerűen a tökéletes megoldást keresi valaki.

Ezekben a kérdésekben szeretnék segíteni.

Talán induljunk ki abból az optimális helyzetből, hogy a gép jó, nem lóg egyik csapágy sem és a kerekeken lévő bandázs is tökéletes.

Ma a szalagfűrész vastagságáról fogok írni:

Több szabály is ismert, hogy milyen az ideális vastagság:

  • a gép kerekének az 1 ezreléke
  • hossz és keresztvágásra más vastagságot…

Nos, mindkét állítás igaz. Ugyanis tényleg a kerék ármérőjét milliméterben számolva elosztjuk 1000-rel és meg is van milyen vastagságú lap az ideális. Na de kis gépeknél az ember hamar rájön olyan vékony lap nincs is. Ilyenkor jön a próbálkozás vajon mi az a vastagság, ami még jó és nem repedezik be a lap idő előtt. Ebben nagy segítségek az él edzett lapok, amik egészen hihetetlen 0,36-os vastagságtól léteznek és anyaguk miatt jobban viselik a kis keréken való nagyobb hajlítást.

A másik állítás igazságtartalma annyi, hogy hossz vágásánál általában fontos, hogy a lap minden erőlködés nélkül tudjon egyenes vonalban haladni. Az előzőleg kiszámolt vastagságot sokszor elég csupán 1 ezrelékkel megnövelni (tehát 0,5-ös lap helyett 0,6-os-ra) és olyat vásárolni. Nagyobb kerékátmérőknél (600-800mm) az eltérés a leg optimálisabbtól akár 2 ezrelék is lehet.

Remélem segítettem a pontosabb kiválasztásban.

Következő kedden a lap szélességének kiválasztásához adok majd segítséget.

Üdvözlettel:

Sziklavári Tamás

kereskedelmi vezető

Sziget-szer Kft

Tel: 06/20 667-98-74, 06/24 656-331

Fax.: 06/24 401-416

email:info@sziget-szer.hu

Cím. 2315 Szigethalom Fiumei 56

web. http://sziget-szer.hu/

 

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu