Tavaszi metszés = fájdalom és ínhüvelygyulladás. Vagy mégsem?

Tavaszi metszés = fájdalom és ínhüvelygyulladás. Vagy mégsem?

Hamarosan eljön a metszés időszaka. Érezte már úgy egy munkával töltött nap végén, hogy a keze, alkarja ólomból van? Esetleg tapasztalt –e már bőrkeményedéseket vagy ínhüvelygyulladást? Ha ismerősek a fenti tünetek olvasson tovább – nem is gondolná, mennyire egyszerű megoldásuk van.

Nem a kerti vagy szőlészeti munkával, és nem is az Ön kezével van a gond – hanem a nem testreszabott és ezért aztán nem is ergonomikus metszőollóval, amit használ.

Mi tesz egy metszőollót ergonomikussá?

Először is: az éle. A feladathoz és a fizikai teherbírásához megfelelő méret mellett a minőség is számít. Egy jó pengével sokkal könnyebb a metszés, hiszen élesebb, precízebb, nem csak belenyomódik a fába, hanem szeleteli is azt. Ez a növények szempontjából azért jó, mert a simább vágási felület hamarabb gyógyul, és kisebb eséllyel fertőződik, az Ön szempontjából pedig azért, mert hamarabb, kisebb erőfeszítéssel végezhet a munkával.

Persze nem minden a penge! A megfelelő markolatnak még ennél is nagyobb fontossága van. Itt jó pár paramétert figyelembe kell vennie, ha meg akarja találni a tökéletes metszőollót. Ilyen a kézméret, a balkezesség vagy jobbkezesség kérdése, vagy az, hogy milyen fogása, anyaga van a markolatnak. Igyekezzen olyan ollót választani, ami a megfelelő dőlésszöggel segíti a metszés során a csukló természetes helyzetben tartását, így jóval tovább dolgozhat fáradás nélkül.

bahco metszés

Ez elég sok szempont. Létezik egyáltalán ergonomikus metszőolló?

Amennyiben a boltokban kiállított, előre összeszerelt metszőollók közül válogat, aligha fog tökéleteset találni. Ezek az átlaghoz vannak méretezve, így szinte mindenkinek elfogadhatóan kényelmesek, de senkinek sem tökéletesek.

Ha a penge megfelel a célnak, de a nyele kényelmetlen, a nap végére pedig úgy érezheti, hogy legszívesebben a saját karját is megmetszené valahol könyökvonalnál. Ha viszont a markolat kényelmes, a penge használhatatlan, rossz minőségű, túl kicsi. Ha pedig ráadásul Ön balkezes, az átlagosnál kisebb vagy nagyobb a keze, további problémákra számíthat, hacsak meg nem találja a tökéletes metszőollót.

Mit szólna ezek után egy modulokból összeállítható, variálható, személyre szabható metszőollóhoz? Többféle méretű vágófejet kombinálhat többféle markolattal, igény szerint. Még a rugó erejét is a saját preferenciája alapján választhatja ki.  A markolat kényelmes, a penge hatékony kialakítású, a munka pedig könnyebb vele, mint valaha.

Jól hangzik? A jó hír az, hogy ilyen metszőollók valóban léteznek, a tapasztalatok szerint gyakorlatilag elnyűhetetlenek (unokái is használni fogják, feltéve persze, hogy az Önéhez hasonló kezük lesz), és egyszerűen szert is tehet egyre, ki sem kell mozdulnia otthonról.

Kattintson a Bahco PX Ergo vagy a forgónyeles  Bahco PXR Ergo  metszőollójáért!

bahco metszés

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu