szigetszer kft.

+36 24 656 331

Szigetszer logo

Melyik fém szalagfűrészt válaszd és hogyan hozd ki belőle a maximumot?

A munkádhoz, vagy épp hobbiként elengedhetetlen, hogy egy stabil fűrésszel dolgozz? Egy olyan eszközzel, ami hosszú távon segít megvalósítani mindazt, amit terveztél. Ami nem folytonos fejtörést okoz neked, hanem tudod jól, hogy bármikor kezedbe veszed, az ő segítségére biztosan támaszkodhatsz. Mostani írásunk neked szól, ha még keresed az igazit a fém szalagfűrészek népes táborában, illetve, ha szeretnéd hosszú távon megőrizni új szalagfűrészed minőségét.

Mire is jó egy fém szalagfűrész?

A válasz egyszerűnek tűnhet: vágásra, fűrészelésre. Na, de vizsgáljuk meg a kérdést egy kicsit részletesebben: az, hogy mire szeretnénk használni a szalagfűrészünket, meghatározza azt is, hogy milyen típust válasszunk. Fémet, fát, műanyagot, vagy akár egy erősebb anyag (pl. beton) vágását szeretnénk vele megoldani? Mennyit használjuk egy héten / hónapban? Használt szalagfűrész is jó megoldás lehet a számunkra, vagy a legjobb, ha teljesen újat vásárolunk? Mennyi összeget szeretnénk új szalagfűrészünkre költeni?

Korábbi írásunkban részletesebben is írtunk a szalagfűrészekről, azok fajtáiról, illetve arról, hogy milyen típust válassz. Mindenképp érdemes Neked is elolvasnod ezeket a tippeket, mielőtt szalagfűrészt vásárolsz, most azonban térjünk rá a lényegre: a fém szalagfűrészekre!

Fémfűrészgép-beállítása-Bacho-bimetál-szalagfűrészlap-sziget-szer-kft.

Fémfűrészgép beállítása

Mikor van szükséged fém szalagfűrészre?

Szalagfűrészeket ma már nagyon sok ipari tevékenységhez használhatunk: fa, műanyag és egyéb könnyebben vágható alapanyagokhoz éppúgy, mint egy masszívabb fém vágásához. Utóbbi esetében logikus, hogy egy komolyabb, strapabíró, speciális eszközre lesz szükségünk: mégpedig a fém szalagfűrészekre.
Ezek a szalagfűrész fajták ugyanis éppen erre lettek kialakítva: fogazatuk és felépítésük strapabíróbb a fa vágására alkalmas társaiknál, nem melegszenek úgy a súrlódásnál és hosszabb élettartammal örvendeztetnek meg bennünket.

Bacho bimetal szalagfűrészlap, sziget-szer kft

BAHCO bimetál szalagfűrészlap

A törhetetlen fűrészlap – több mint 130 év szakértelemmel

Mit szólnál hozzá, ha egy olyan fém szalagfűrész lapot mutatnék be neked, amit „törhetetlen fűrészlapként” szoktak emlegetni? Egy új technológia által ugyanis elérhetővé vált egy olyan fém szalagfűrész lap, ami a szívós rugóacél és a kopásálló gyorsacél legjobb tulajdonságait ötvözi magában. Ez az ún. bimetál fűrészlap.

A bimetál fém fűrészlapok alkalmasak különféle fémeken (réz, sárgaréz, nikkel, öntöttvas, titán és acél) végzett legtöbb vágási feladat (pl. hosszanti vágás, kontúrvágás, körvágás, öntödei- és gyártási vágás, stb.) elvégzésére.

Hogyan készül ez az ellenállhatatlan fűrészlap? A két acél alapanyagot elektronsugarakkal, vákuum alatt hegesztik össze, majd a hozzá kapcsolódó fogazatot kopásálló gyorsacélból marják ki. Ennek köszönhetően ezek a fém szalagfűrészek nagyon pontos és vágást, valamint hosszú élettartamot jelentenek a használójának – így Neked is!

Miért Bahco fém fűrészlapot ajánlunk Neked?

Röviden: mert több mint 130 év szakmai tudása érződik minden egyes minőségi fém szalagfűrészükben. A Bahco szalagfűrész lapokat gyártó cég ugyanis már 1886 óta gyártja kiemelt minőségű, prémium termékeit, ezeket a csodálatos fém fűrészlapokat. Már az első darabjaik is hatalmas sikert arattak a piacon, így a márka töretlenül fejlődött. 1967-ben ráadásul elkészítették az első bimetál fém szalagfűrész lapjukat, aminek a Sandflex nevet adták.

​Miért szeretjük hát annyira a Bahco fémipari szalagfűrészeket?

  • ​Mert rendkívül egyszerű a kezelésük
  • ​Maximálisan biztonságos a használatuk
  • ​Nagyon hosszú élettartammal rendelkeznek
  • Gyakorlatilag bármilyen fém megmunkálásához (vágásához) alkalmasak
  • A munkafolyamatok érezhetően felgyorsulnak a használatukkal
  • Mert 100%-ban bízhatunk a Bahco fém szalagfűrészekben, így nyugodtan ajánljuk azt Vásárlóinknak
10​​​​0%​
​Megbízhatóság

Ha tehát Te is unod már, hogy a mindennapi munkád, vagy az otthoni barkácsolós hobbid végzése során használt szalagfűrészek gyakran eltörnek, csorbul és gyorsabban kopik a fogazatuk, nehéz a kezelésük és nem is olyan hatékonyak, mint ahogyan szeretnéd, akkor bizony neked is jó eséllyel egy Bahco Sandflex bimetál szalagfűrészre van szükséged.

Melyik típusú fém szalagfűrész lapunk való Neked?

Ahhoz, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban találhasd meg te is a számodra legjobb fém szalagfűrész-megoldásunkat, létrehoztunk egy „választási segédletet”. 

A jobboldali képen látható Kiválasztási segédletet (PDF-formátumban) ezen a linken tudod letölteni.

Fém szalagfűrész kiválasztási segédlet
Választási_segéd_fogsűrűség

Ha megvan, hogy milyen típusú Bahco fém szalagfűrészre esik majd a választásod, még mindig kérdés, hogy milyen fogazatút válassz. Ebben a baloldali képen látható táblázat lesz majd segítségedre.

A gépi fűrészeléskor kiemelten fontos, hogy a helyes inchenkénti fogszámmal ellátott fém szalagfűrész lapot válaszd. A fogazás kiválasztásánál általában a vágandó munkadarab tulajdonságai és mérete a mérvadó. Vékonyabb anyagokhoz nagyobb inchenkénti fogszám szükséges, nehogy a fűrészlap beleakadjon és eltörjön. A puhább anyagokhoz – mint például az alumínium – ezzel szemben nagyobb osztást javasolunk, mivel ebben az esetben a forgács nehezebben tisztul ki a fogak közül, és félő, hogy a fogközök eltömődnek.


tudtad?

A fogazat kiválasztásánál általánosságban elmondható, hogy egyszerre legalább három fognak érintkeznie kell a vágandó alapanyaggal.


A Standard Bahco gépi fémfűrész lapoknak 4, 6, 8, 10 és 14 fogazatuk van inchenként (itt fontos megjegyezni, hogy Kasto gépekhez egyébként 2 és 3 fog / inch konstrukcióval is kaphatóak szalagfűrész lapok).

Ha pedig már megvan a megfelelő típus és fogazat, akkor máris felmerül a következő fontos kérdés: hogyan tudod úgy kezelni és karban tartani vadonatúj Bahco fém szalagfűrészed, hogy az a lehető legtovább stabilan segítse majd a munkád?

10 alapvető tipp, amit tudnod kell, mielőtt fém szalagfűrészt választasz

​Az elmúlt évek tapasztalatát, a vásárlóink visszajelzéseit és a gyártók komoly szakmai instrukcióit figyelembe véve összegyűjtöttünk Neked 10 olyan tippet, amit, ha betartasz, akkor a lehető leghosszabb élettartamot tudsz majd elérni fém szalagfűrészednél:

1. Használat előtt feszítsd meg kicsit a fém szalagfűrész lapot! Kicsit jobban, mint egy hagyományos gyorsacél (HSS) lapot szükséges. Időnként mindig újra feszíts kicsit rajta!

A helyes lapfeszítés elengedhetetlen az egyenes vágáshoz és a szalagfűrész lap élettartamának növeléséhez. Ha a feszítés túl gyenge, akkor a fűrészlap felfelé fog hajlani és megtörhet. Ezáltal megnő a nyomás és egyenetlen, görbe lesz a vágás, a fűrészlap pedig gyorsan kopik. A túl nagy feszülés ezzel szemben megnöveli a nyomást a lapban és a fűrészkeretben is. Ilyen esetekben a fém fűrészlapod eltörhet, amit mindenképp el szeretnénk kerülni. Érdemes akár feszesség mérőt is alkalmaznod a megfelelő feszesség beállításához. Ha nincs ilyen mérőd, akkor érdemes a gyártó instrukcióit követned.

2. Ha új szalagfűrész lapot használsz, akkor érdemes először egy rövidebb ideig (néhány percig) alacsonyabb sebességi fokozaton bejáratnod.

3. A megfelelő sebesség beállításához figyeld meg a forgácsokat! Akkor jó, ha a forgács darabok kerekdedek, spirál alakúak és egyben vannak. Az égett, vagy kék forgács azt jelentheti, hogy a választott sebesség túlságosan nagy. A vékony forgácsok pedig arra utalhatnak, hogy a sebesség túl alacsony.

4. Használd az ajánlott hűtő-, és kenő folyadékot! Ezek ugyanis lényegesen hozzájárulnak a fém szalagfűrészed várható élettartamához.

5. Minden esetben bizonyosodj meg arról, hogy a munkadarabod a megfelelően van rögzítve! Egy rosszul rögzített, instabil alapanyag ugyanis amellett, hogy balesetveszélyes, a szalagfűrészeden is könnyedén sérülést / kárt okozhat.

6. Nehezebben megmunkálható acélhoz használj inkább szélesebb és vastagabb fém fűrészlapot! Az anyagveszteség ugyan így kicsivel nagyobb lesz, de lényegesen csökkenhet a ferde vágórés keletkezésének veszélye.

7. Soha ne használj egy új fűrészlapot egy már meglévő vágóréshez! Ez ugyanis a fűrészlapod sérüléséhez vezethet.

8. Óvakodj az éles sarkokban történő fűrészeléstől!

9. Mindig úgy kezdd a fűrészelést, hogy a fűrész fogai NE érintkezzenek a munkadarabbal!

10. Tartsd a fém fűrészlapod és a fűrészgéped tiszta, lekezelt, jó állapotban!


​Összegzés

Ha ezeket a fenti tippeket megfogadod és betartod őket, akkor nagyon jó eséllyel sokáig büszke tulajdonosa lehetsz új fém szalagfűrészednek. Amennyiben hozzánk látogatsz, kollégáink nagyon szívesen segítenek elmondani és megmutatni, hogyan kezeld vadonatúj fűrészszalagod, és készségesen válaszolnak minden felmerülő kérdésedre. Inkább kérdezz, ha valamiben nem vagy biztos, mint hogy személyi sérülés, vagy a szalagfűrészed eltörése, sérülése legyen az eredmény.


Szeretnéd megtalálni a számodra legjobb választást fém szalagfűrészeink között, de elakadtál? 

Segítünk!

Nézz szét webáruházunkban közöttük, és ha segítségre lenne szükséged, akkor keress bennünket

bátran e-mailben vagy akár telefonon!

vedd fel velünk a kapcsolatot!

2315 Szigethalom, Fiumei u. 56.

Tel: +36-24-656-331 vagy +36-24-656-332

Email: info@sziget-szer.hu

Szigetszer logo

© 2019, Sziget-Szer Kft. All rights reserved.