Ezeket kell tudnia az ágvágó ollókról – vágatlanul

Ezeket kell tudnia az ágvágó ollókról – vágatlanul

Minden professzionális és hobbi kertész életében eljön az az idő (jellemzően nem is túl ritkán), amikor meg kell, hogy szabaduljon egy – egy beteg, fertőzött, elszáradt, vagy egyszerűen csak rossz helyre nőtt faágtól. Ami viszont tipikus munka közbeni élményeket illeti… Valószínűleg nem ezekről álmodozott, amikor belevágott a kertészkedésbe. Ismerős, amikor elvágja az ágat, és ebben a pillanatban lendületből összeütköznek a kezei? Vagy a másnapi izomláz az erőlködés miatt? Esetleg a lábujjhegyen nyújtózkodás? Mit szólna, ha ezek idén tavasszal már csak emlékek volnának?

Az ideális ágvágó nyomában

Ehhez első körben be kell szereznie egy igazán jó ágvágót. Igazán jó pedig három dologtól lesz: a minőségi, gondosan tervezett és biztonságos pengéktől, az ergonomikus nyéltől, és attól, hogy a célnak legmegfelelőbb ágvágót választja.

Kezdjük a pengékkel, az az ágvágó lelke. A Bahco ágvágói mind edzett acélból készülnek, egyes esetekben súrlódáscsökkentő bevonattal – ennek köszönhetően nagyon könnyű velük dolgozni.

Funkcionalitás szempontjából a pengék a legfontosabbak, kényelem szempontjából viszont a markolatok. Egy jó ágvágó megvédi a kezeit, könnyű, hogy minél kevésbé legyen fárasztó a kerti munka, és jól megragadható, kézbe passzoló fogantyúi vannak.

ágvágó olló

Mire akarja használni?

Különböző munkálatokhoz más és más ágvágó olló lesz a megfelelő választás. Nézzük erre pár példát:

 • Száraz, kemény faág, tűzifának is jó lenne, mégis rajta maradt a fatörzsön? Ilyenkor egy extra könnyű rávágóollót érdemes kézbe venni, például ezt: PG -19 –F 
  • Extra könnyű, kihúzható nyéllel – elérheti vele a magasabban levő ágakat is, és sokkal kényelmesebben, mintha sámlira állna vagy szabadtéri balett bemutatót tartana a rigóknak.
  • Edzett acél pengék, súrlódáscsökkentő bevonattal a gyors munkáért és a szép vágási felületért.
  • Kényelmes kétkomponensű markolat, hogy nagy erők kifejtése esetén se kelljen másnap vízhólyagokat ápolnia.
 • Meg kellene metszeni a bodzát? A tökéletes bodzametsző: P160-SL-75 
  • Speciálisan kifejlesztett ágvágóolló, ami elsősorban gyümölcsfák vágásához ajánlott
  • Könnyű alumínium nyéllel, csak a vágás igényel erőkifejtést, a szerszám megtartása nem.
  • 40 mm átmérőig használható
 • Vastagabb ágaktól szeretne egy mozdulattal megszabadítani egy gyümölcsfát? Ez egy robosztus, hatékony eszköz hozzá: P19-80-F
  • 50 mm vágáskapacitás vastagabb ágakhoz

Persze nem csak ezek az ágvágók szerepelnek a kínálatunkban, minden célra megtalálhatja a tökéleteset. Ragadja meg az ágvágó nyelét a lehetőséget, és nézze meg kínálatunk többi részét is!ágvágó olló

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu