A tériszonyos kertész öröme – a hernyózóolló

A tériszonyos kertész öröme – a hernyózóolló

Magas fák, sűrű lombok – nem akadály, ha rendelkezésre áll a megfelelő szerszám. A megfelelő szerszámot pedig már 1934-ben kifejlesztették Franciaországban, és azóta is jó szolgálatot tesz a tériszonyos (vagy egyszerűen csak kényelemszerető) kertészeknek. Kíváncsi rá, mi az?

A hernyózóolló névre hallgató zseniális találmány, amellyel (egy teleszkópos nyélre rögzítve azt) akár 6 méter magasra is felérhet.

Ehernyózóollózzel a praktikus szerszámmal több méter magas óriássá válhat, anélkül, hogy nagy és nehéz, rosszabb esetben borulásra hajlamos létrákat kéne magával cipelnie. És mégis, mindenhova befér majd, mint egy kisegér: a sűrű lombkoronák és bokrok ritkítására aligha létezik ennél jobb megoldás.

Észrevett egy beteg, hernyórágta vagy rosszul növő ágat a fa tetején? Ha van kéznél egy hernyózóolló (és miért ne lenne – sokkal könnyebben hordozható, mint egy létra), azonnal, különösebb rákészülés nélkül lenyisszanthatja, még mielőtt elfelejtené, hol van a felesleges ág.

Az első típusok megjelenése óta eltelt több, mint 80 év alatt persze fejlődtek ezek a metszőollók is. Az pedig nyilvánvaló, hogy Ön sem engedheti meg magának a kicsorbult élű, nehezen használható szerszámokkal való munkát. Ezért ajánljuk a Bahco kertészeti termékeit: a többi metszőollójukhoz hasonlóan a hernyózóollók is edzett, kettős élezésű pengével készülnek. A folyadékelvezetés pedig meg tudja akadályozni a pengék összeragadását. Alapvető követelmény a könnyű használat is: többszörös csigaáttételnek köszönhetően megerőltetés nélkül vághatóak akár a vastagabb ágak is.

Tippek a hernyózóolló használatához

hernyózóollóRitkításkor, metszéskor érintse a támasztópengét a vékonyabb ágak felső részéhez, és húzza lefelé a rudat a vágáshoz. Vastagabb ágak vágásához használjon ágfűrészt, ez ugyanúgy felszerelhető a teleszkópos nyélre.

A metszés nem egy egzakt tudomány, és soha nincs teljesen kész. Ennek ellenére, ha a megfelelő szerszám rendelkezésre áll, nem ördöngösség. Ismerje a fafaj természetes növekedési formáit, és működjön együtt a fával. Szabaduljon meg a keresztbe növő és sérült ágakról.

Ügyeljen a biztonságra! A láncfűrész és a létra párosa nem a legideálisabb biztonsági szempontból. Szerezzen be inkább minél hamarabb egy hernyózóollót vagy ágfűrészt, és a hozzájuk tartozó teleszkópos nyelet! Így már csak a lezuhanó ágakkal kell vigyáznia.

Ha Önnek is elege van a létrára mászásból, válasszon magának hernyózóollót!

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu