A szalagfűrészekről érthetően

A szalagfűrészekről érthetően

A szalagfűrészekről érthetően – kezdőknek és profiknak egyaránt

Éppen szalagfűrész vásárlás előtt állsz, viszont nem is tudod pontosan, milyen típusra, méretre, vagy akár, hogy milyen fogazatúra van szükséged? Nos, ha a válaszod IGEN, akkor a legjobb helyen jársz! Mostani írásunkban ugyanis kezdők és mesterek számára is érthetően, gyakorlati tippeket adva mutatjuk be a szalagfűrészek izgalmas világát.

Mi is az a szalagfűrész?

A szó hallatán jó eséllyel azonnal látod magad előtt, ahogyan egy faipari szakember egy hatalmas lapot tol szépen lassan egy fűrészfog felé. Talán érzed is a fűrészpor friss illatát. Valóban, legtöbben a fa megmunkálására gondolnánk először, amikor szalagfűrészről esik szó. Pedig éppoly gyakran használják ezeket a gépeket fém, műanyag, beton és egyéb anyagok vágásához is.

Honnan ered a név? Ennek az igen széles körben használt fűrésznek – ahogyan a neve is mutatja – a legfontosabb központi darabja egy ún. szalagfűrész penge, ami gyakorlatilag magáért a vágásért felel. A munkánkat pedig a penge köré épült gép segíti, ami a vágórészt folyamatos mozgásban, ugyanakkor fix pozícióban tartja nekünk.

Az ötlet egy hölgytől származik

Okkal gondolhatnánk, hogy a legelső fűrészgépeket egy faiparban dolgozó fiatalember álmodta meg, hogy megkönnyítse mindennapi munkáját. A valóság azonban egyáltalán nem ezt igazolja! A szalagfűrészek ősét ugyanis egy Tabitha Babbit nevű hölgy ötlete alapján készítették el. 1800-as évek elején ugyanis Tabitha egy massachusettsi fűrészüzemben dolgozott, ahol nap mint nap látta, mennyi energiát és időt vesz el a munkásoktól, hogy a fűrészlapot mozgassák.

Így álmodta meg a szalagfűrészek legelső ősét, amiből később – a rokka mintájára – a legelső körfűrészeket is elkészítették. Találmányával azonban nem ért el hatalmas sikereket és elismerést, hiszen ezen gépek használatával több faipari munkás tevékenysége is feleslegessé vált az üzemekben.

Tabitha Babbit – A szalagfűrészgépek feltalálója
Tabitha Babbit – A szalagfűrészgépek feltalálója

Szalagfűrész vagy körfűrész

Amennyiben hobbiként, otthoni használatra keresünk fűrészt, úgy érezhetjük, több gép beszerzése lenne a legideálisabb. Hiszen vannak eszközök, amelyik inkább hosszanti, vannak, amelyek átlós, egyenes vagy görbített, vékonyabb, vagy vastagabb vágásra alkalmasak, illetve olyanok is, amikkel teljesen pontos cirádás mintákat is ki tudunk vágni.

Szalagfűrészt, vagy körfűrészt válasszak?
Szalagfűrészt, vagy körfűrészt válasszak?

Általánosságban elmondható azonban, hogy otthoni használatnál leggyakrabban hosszanti vágásra van szükségünk, változó vastagságú alapanyagoknál. A különféle szalagfűrészek tökéletesen megfelelnek ezen céloknak, hiszen vékonyabb és hosszanti- vagy ívesebb irányban pontos metszéssel végzik el a rájuk bízott feladatot.

Nézzük közelebbről: a szalagfűrészek felépítése

Ahhoz, hogy jobban megértsük a szalagfűrészek működését, érdemes kicsit megvizsgálnunk: hogyan is néz ki egy szalagfűrész gép? Milyen részei vannak, és ezek milyen feladatokért felelnek?

A szalagfűrész gép felépítése
A szalagfűrész gép felépítése

1. Felső tárcsa burkolattal
2. Rögzítés, a fűrészlap vezetéséhez
3. Fűrészszalag védő burkolat
4. Fűrészszalag vezetők
5. Fabetét
6. Gépasztal

7. Feszítőkerék a felső tárcsához
8. Vezetővonalzó
9. Kapcsoló
10. Gépállvány
11. Alsó tárcsa burkolattal
12. Elszívó burkolat

 

 

 

Az alsó- és felső vezetőtárcsákra történik a tényleges feladatot ellátó fűrészszalag elhelyezése. Ahhoz, hogy ez a szalag maximális biztonságban lehessen, mindkét tárcsát burkolattal látják el. A speciális fűrészszalag megfelelő vezetése kiemelten fontos a szalagfűrész gépünk működésének szempontjából. Ahogyan az ábránkon is látható, a vezetők három kritikus fontosságú helyen biztosítják a fűrészlap stabilitását: az asztallap felett, az asztallapban, valamint az asztallap alatt.

Az asztallapon található a munkadarab pontos vezetését biztosító állítható vezetővonalzó. Ezen a lapon történik tehát az anyag mozgatása.

A legfontosabb szerszám: a szalagfűrészlap

Láthatjuk tehát, hogy szalagfűrészgépünk minden eleme egy bizonyos célt szolgál. Mégpedig azt, hogy a tényleges munkáért, vagyis a vágásért, fűrészelésért felelős fűrészlap stabilan, pontosan és folyamatosan mozgásban legyen.

Jogos a kérdés tehát, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő fűrészszalagot?

A fogosztás kérdése

Ahhoz, hogy szalagfűrészed a lehető legkényelmesebb és pontosabb munkát tegye lehetővé számodra, az is kiemelten fontos, hogy milyen fogosztású szalagot választasz. A fogosztás nem más, mint a szalag két foghegye közötti távolság miliméterben kifejezve.

Amikor a számodra tökéletes fűrész szalag kiválasztására kerül sor, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venned:

 1. Az anyag keménysége (pl. fa anyagé)
  Legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy minél keményebb faanyagot szeretnél fűrészelni, annál sűrűbb fogosztású fűrészszalagot érdemes választanod. Ez a gyakorlatban azt jelenti például, hogy puha fához kb. 10 mm, míg egy keményebb alapanyaghoz kb. 8 mm fogosztású fűrészszalagot érdemes választani.
 2. Az anyag nedvességtartalma
  Amennyiben faanyag fűrészelése a cél, fontos szempont az alapanyag nedvességtartalma is. Tehát minél frissebb a fa, annál nagyobb fogosztású szalagot érdemes választani. Így például egy frissebb akácnál nyugodtan választhatunk 10 mm-es fogazatot.
 3. A vágás iránya is fontos
  Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a fa anyagunkon hosszanti- vagy keresztvágást szeretnénk eszközölni. A hosszanti vágásnál ugyanis a fa rostjai kisebb ellenállás elé állítják fűrészszalagunkat, így elegendő egy nagyobb fogosztású szalag használata (pl. 22 mm-es ún. rönkhasító vagy woodmizer fogosztás). Ezzel szemben egy keresztirányú fűrészeléshez mindenképp egy alacsonyabb fogosztású szalag a javallott (pl. 10 mm-es).

Így vigyázz a szalagfűrész lap élettartamára

A leggyakoribb kérdés, amit fel szoktak tenni nekünk ügyfeleink az az, hogy hogyan tárolják, hogyan hajtsák össze azokat a fűrészszalagokat, amiket éppen nem használnak. Mi ezt mindig nagyon szívesen meg is mutatjuk nekik / nektek, ugyanakkor készítettünk egy videót is, amiben lépésről lépésre mutatjuk be ezt a folyamatot:

A mozdulathoz mindenképp használj egy védőkesztyűt, nehogy az éles fűrészfogak sérülést okozzanak neked. Fogd meg a fűrésszalagot két oldalt a kezeddel, úgy, hogy a fogai felfelé mutassanak. Ezután kezd el kifelé fordítani 90°-ban a fűrészszalagot, majd ezzel egyidőben keresztezd a kezeid. Láthatod, hogy ha a szalaggal elérsz egy bizonyos pozíciót, akkor az gyorsan be is ugrik neked a megfelelő, összehajtott állapotába.

A fűrészszalagok élezése

Nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos, hogy a megfelelő szakemberrel éleztessétek a fűrésszalagjaitokat. Ti otthon semmiképp ne kezdjetek bele ebbe a folyamatba! A fűrészszalagok élezését ugyanis egy speciális, erre a célra kifejlesztett élezőautomatán végzik.

Fontos a biztonság!

Az írásunkban most jutottunk el ahhoz a részhez, hogy kiemelten hangsúlyozzuk: a szalagfűrészek használata szakértelmet és nagy odafigyelést igényel. A természet születésünkkor 10 (kéz)ujjal áldott meg bennünket, amikre kiemelten fontos vigyáznunk egy ilyen fűrészelő gép használatakor is.

A szalagfűrészek használatát tehát mindig előzze meg egy gondos tervezés, átgondolás. Fontos a megfelelő fűrésszalag kiválasztása a vágandó anyaghoz igazítva. Ezen felül javasoljuk védőkesztyű és védőszemüveg használatát is. A gépet biztosítjuk (és gyermekek elől gondosan zárjuk el) használat után.

Fontos a megfelelő vágásbiztos védőkesztyű használata
Fontos a megfelelő vágásbiztos védőkesztyű használata

Hogyan válassz szalagfűrészt?

Írásunkban reméljük eddig is hasznos tippeket olvashattál a számodra tökéletes szalagfűrész kiválasztásához. Nézzük azonban most egy csokorba gyűjtve, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned:

 1. Otthoni vagy ipari használatra keresed a megfelelő gépet?
  Szalagfűrészeket egészen „kis”, kézi használatú mérettől, egészen komplex gépekig gyártanak ma már. Mindez meghatározza a méretet, árat, fogyasztást és persze a gép adta lehetőségeket is. Ez az első szempont tehát, amit érdemes átgondolnod, amikor szalagfűrész-vásárlás előtt állsz.
 2. Mekkora helyed van a használatára és tárolására?
  Amennyiben otthoni, elsősorban hobbi célú használatra keresed a megfelelő szalagfűrész gépet, érdemes egy kisebb, kevésbé komplex változatot választanod. Fontos felmérned előtte a használat helyét, illetve azt, hogy nem lesz-e nagyon útban akkor, amikor épp nem működteted a fűrészgéped. Ez is nagyon fontos és meghatározó kérdés egy ilyen gép választásakor.
 3. Milyen anyagot szeretnél fűrészelni vele?
  Ahogyan fentebb is írtuk, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot szeretnél fűrészelni a szalagfűrész gépeddel: fa, műanyag, fém? Mindez nagyban befolyásolja a választást. Arról nem is beszélve, hogy ezen alapanyagok mekkora helyet foglalnak el még teljes egészükben? Ennek az anyagmennyiségnek a mozgatása ugyanis meghatározza, milyen szalagfűrészt válassz.
 4. Milyen gyakran fogod használni?
  Szintén fontos szempont, hogy milyen gyakran szeretnéd használni újdonsült szalagfűrészed. Hiszen, ha majdnem napi szinten, vagy legalábbis rendszeresen használod majd, akkor érdemes egy jobb márka, magasabb minőségű darabját kinézned magadnak. Ha tényleg csak évente pár alkalommal, akkor egy alacsonyabb árkategóriájú, kevésbé ismert márka, akár használt szalagfűrésze lesz a tied.
 5. Mennyi pénzed van rá?
  Nos igen, a pénz, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Akkor sem, ha hobbiként, és főként akkor nem, ha szakemberként, munkaeszközként tekintünk a szalagfűrészünkre. Egy fűrész árán felül érdemes még a különféle fogosztású, erősségű és fajtájú fűrészszalagokra, valamint a gép áramfogyasztására is gondolnod.

Használt vagy új szalagfűrészt válassz?

Hobbiként és professzionális felhasználásra szánt szalagfűrész gépek vásárlásakor is felmerülhet a kérdés: új, vagy használt gépet válasszak? A mi tapasztalataink azt mutatják, hogy mindkét verzió mellett vannak érvek és ellenérvek is.

 • Az ár az egyik legfontosabb szempont
  Természetesen elmondható, hogy egy használt szalagfűrész géphez alacsonyabb áron tudunk eljutni, mint egy teljesen új verzióhoz. Ez persze picit módosul, ha megnézzük, hogy az új gépek szervizelése vagy garanciálisan, vagy jóval kedvezőbb áron oldható meg. Nem is beszélve arról, hogy egy használt, régebbi szalagfűrész gép jó eséllyel még több áramfogyasztást is okoz majd nekünk. A szalagfűrész gépünk árának vizsgálatakor tehát nem csak a tényleges vételi árat érdemes figyelembe vennünk.
 • Az amortizáció és a szervizköltség
  Szintén az árhoz kapcsolódik a szalagfűrész gépünk éves amortizációjának a kérdése is. Kiváltképp, ha többszöri használathoz, akár munkaeszközként választjuk a gépet. Érdemes átgondolni, hogy ha egy használt szalagfűrész éves amortizációja (és szervizköltsége) nem magasabb egy új gépénél, akkor nem feltétlen szükséges (anyagi megfontolásból legalábbis) új eszközt választanunk.
 • A gép élettartama
  Gépek és szerszámok esetén nekünk mindig az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen hosszú élettartamra számíthatunk. Itt is mondhatnánk, hogy egy új szalagfűrész automatikusan hosszabb élettartamú lesz, egy használt társánál, viszont azért ez sem ennyire fekete-fehér. Egy nagyobb márka, 1-2 éves eszköze, ami mondjuk nem volt napi használatban, az nagyobb élettartamot ígérhet nekünk, egy alacsonyabb árkategóriás, kevésbé ismert márka szalagfűrész gépénél.
 • Az energiafelhasználás kérdése
  Ahogy fentebb is említettük, a szalagfűrészek használatához – a szükséges eszközök, fűrészszalagok és esetleges szerviz mellett – hozzá jár a gép energia (áram) fogyasztása is. Az új szalagfűrészek tervezésekor a gyártók már nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre, így egy új gép jó eséllyel kevesebb áramot fogyaszt használatakor, mint egy régebbi (használt) változata.

Összegzés

Egyáltalán nem szükséges tehát elzárkózni egy régebbi, használt szalagfűrész vásárlásától, ugyanakkor érdemes körültekintőnek lennünk. Épp úgy, ahogyan autót vásárolnánk: a legjobb, ha egy szakértő is velünk tud jönni, és meg tudja vizsgálni a használt gép tényleges állapotát, mielőtt azt megvásárolnánk.

Fontos kérdések továbbá, hogy milyen márkájú a használt szalagfűrész gép (abból következtethetünk az eredeti, új árára), hány éve vásárolták, él-e még bármilyen garancia rá, valamint, hogy milyen gyakori használatban volt az elmúlt években. Árulkodó jel lehet még, ha nem a megfelelő helyen tárolták, mikor már nem használták (pl. nedves, koszos pincében, nem dobozában, törött fűrészszalaggal).


Kérdésed van? Szívesen segítünk!

Sziklavári Tamás a szalagfűrészek szakértője
Sziklavári Tamás a szalagfűrészek szakértője

Ha egy szalagfűrész gép vásárlása mellett döntöttél, legyen akár új, vagy használt, esetleg meglévő gépedhez keresed a tökéletes fűrészszalagot, akkor fordulj hozzánk bizalommal. Mi nagyon szívesen segítünk neked ebben.

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu