Növénymetszés Ollókezű Edward módra

Növénymetszés Ollókezű Edward módra

Egy testre szabott, ergonomikusnak szánt metszőolló pontosan annyira lehet csak ergonomikus, amennyire jól sikerült a méret beállítása. Egy megfelelő metszőolló szinte a keze részévé válik majd, ha viszont túl kicsi, vagy túl nagy a szerszám, akkor inkább horrorfilmbe illő élményekre számíthat csak, ollókézre semmiképpen sem. Ha tehát nem szeretné elrontani a rendelését, gondosan mérje fel az igényeit és mérje le a kezét.

Ezt mérje meg vásárlás előtt

A választáshoz két méretet kell feltétlenül ismerni, jobbkezesek esetében a jobb kézen, balkezesek
esetében a bal kézen mérve.

 1. Mérje meg a keze szélességét a mutatóujj tövétől a kisujj tövéig.
 • 85 mm-nél kisebb: S méret
 • 85 – 100 mm: M méret
 • 100 mm-nél nagyobb: L méret
 1. Mérje meg a keze hosszúságát a középső ujj hegyétől a csuklójáig.
 • 170 mm-nél kisebb: S méret
 • 170 – 200 mm: M méret
 • 200 mm–nél nagyobb: L méret

Ha a szélesség és a hosszúság alapján különböző méretet kapott, válassza a nagyobbat.metszőolló

A metszőolló pengéjének kiválasztása

A penge kiválasztásánál is javasoljuk az ergonómiai szempontok figyelembe vételét:

 1. Kis vágófej (max. vágási méret ø 15 mm): Szezonvégi tisztítómetszésekhez, zöld ágak és szőlőkacsok vágására ajánljuk, illetve azoknak, akik tapasztaltak már korábban munka után kellemetlen érzést a kéz vagy az alkar területén.
 2. Közepes vágófej (max. vágási méret ø 20 mm): Ideális a legtöbb vágási feladatra, akár 10 éves szőlőtőkéken is. Azoknak ajánljuk, akiknek még nem voltak kellemetlen panaszaik a metszéssel kapcsolatban, és szeretnék ezeket megelőzni a továbbiakban is.
 3. Nagy vágófej (max. vágási méret ø 30 mm): Ideális a legtöbb vágási feladatra, viszont nem ajánljuk azoknak, akiknek korábban voltak már kéz- vagy alkarproblémái. Ha nagyobb ágakat szeretne levágni, használjon inkább ágvágót vagy fűrészt.

A markolatok és a vágófejek közül nem illeszkedik mindegyik egymáshoz, de sokféle variációban összeállíthatók, így mindenki megtalálhatja a számára optimális változatot.metszőolló

A méretvétel jelentősége

Valószínűleg ön sem szeretne metszés után mindenféle fájdalmas tüneteket tapasztalni. Ha rosszul választja meg szerszámai méretét, vagy egyáltalán nem is törődik vele, jó eséllyel számíthat az idő előtti elfáradásra, bőrkeményedésekre, ínhüvelygyulladásra, ízületi problémákra. Persze nem feltétlenül a munkanap végén, lehet, hogy csak hetek, hónapok, vagy évtizedek múlva. Ezeket a szerszámokat viszont nem egy szezonra, hanem nagyon hosszú időre veszi (hiszen nem tönkremenetelre, hanem használatra lettek tervezve), ezért nagyon fontos az átgondolt választás.

Ha már biztosan tudja, milyen metszőollóra van szüksége, néhány kattintással meg is rendelheti. Klikkeljen ide!

metszőolló

Szóljon hozzá, kérdezzen!

Close Menu